Aron Modig från KDU skriver på SvD-opinion att han tycker att 1:a maj inte borde vara någon ledig dag. Istället vill han så kungens födelsedag eller någon mer religiös dag som t.ex. annan dag pingst som togs bort i samband med att nationaldagen blev en röd dag. Han vill att man ska använda helgdagarna för att stärka samhällsgemenskapen. Frågan är då bara varför han vill ha dessa religiösa dagar när allt färre är med i Svenska kyrkan.

Frågan är vilka helgdagar vi egentligen ska ha?
Nationaldagen: Även om jag inte brukar fira den så är den en dag som vi borde ha kvar. Det är en dag då vi alla som bor i Sverige eller svenskar som bor utomlands kan samlas oavsett religion eller klasstillhörighet och ha trevligt.
Jul och påsk: Är högtidsdagar där även visom inte är religiösa träffar familj och vänner för att umgås och ha trevligt.
Nyårshelgen: Att fira in det nya året. Många som träffas och har trevligt tillsammans.
Midsommar: Träffa familj och vänner och ha trevligt.
1:a maj: Har traditioner och gemenskap bakåt i tiden. En dag då arbetare samlas för att visa på att ett bättre samhälle är möjligt. Jag önskar egentligen att vi inte skulle behövs demonstrera på första maj, men då krävs en helt annan politik i Sverige.

Vad har vi för röda dagar kvar då?
Trettonde dag jul och Kristi himmelfärdsdag: Dessa dagar tror jag att det är få som vet varför vi ens har. Så om vi ska titta på vilka dagar som kanske skulle tas bort alternativt läggas till så borde dessa två dagar vara de som man tittar på för att isåfall ta bort. Det vore kanske bättre att koncentrera de röda dagarna till att göra helgerna längre? Istället för att som idag få en torsdag. Men frågan är vad för dagar man skulle lägga till som röda dagar istället? Vad tycker du?

Bloggat om helgdagar: Göran Johansson , Svensson , KajsaLisa , Mikael Ståldal

Tags: , , , ,

Kommentera